Pas på disse faldgrupper, når du køber bolig

Det er ikke for sjov at man kalder det ”boligjunglen”, når man går på jagt efter sit nye hjem og skal navigere mellem ejendomsmæglerens lumske forhandlinger, bankens nåde og salgsopslag, servitutter og alle de andre mere eller mindre snørklede og forvirrende elementer, der kendetegner en bolighandel. Derfor guider vi her igennem de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du køber ny bolig.

 

1. Advokat til boligkøb: køberrådgivning kan spare dig mange penge

Boligmarkedet er en jungle af finde rundt i, og det er det af flere årsager: Dels er der en ordentlig bunke papirarbejde, man skal finde rundt i og besværligt jurasprog, man skal ”oversætte”, og dels er der en række lovpligtige regler og forskrivelser, der skal være opfyldt. Herudover har man som regel rigeligt at se til på den private front, når man er midt i en flytning. Uanset hvad din situation er, kan det være en rigtig god idé at få hjælp fra boligadvokater til boligkøbet. En boligadvokat kan rådgive dig om alle aspekter, du bør være opmærksom på, inden du underskriver købspapirerne. Men vigtigst af alt, så er boligadvokaten på din side og har til formål udelukkende at varetage dine interesser. Boligadvokat priser varierer alt efter firma og hvilke/hvor mange ydelser, du ønsker.

 

2. Første tilbud er ikke nødvendigvis det bedste

Det handler om at slå koldt vand i blodet, når du taler med banken og ejendomsmægleren. Husk på at ejendomsmægleren er sælgers mand og har til formål at sælge boligen til højest mulige pris. Ligeledes skal du ikke stole blindt på banken – det første lånetilbud og handlingsplan de kommer med, er ikke nødvendigvis det bedste! Hvis du har svært ved at forhandle eller ikke føler dig tryg i den situation, kan du også bede din boligadvokat om at varetage al kommunikation med både mægler og bank og derved sikre dig den bedst mulige handel.

 

3. Tilstandsrapportens skjulte hemmeligheder

Det er helt afgørende, at du læser tilstandsrapporten grundigt igennem, for her kan der gemme sig mange spændende ting, som potentielt kan koste dig mange penge efter overtagelsen. Det kan være, at tagets resterende levetid er kortere end du havde regnet med, eller at den byggesagkyndige, der har tilset huset, ikke har gennemgået kælderen for potentielle fugtskader. Læs tilstandsrapporten igennem med din boligadvokat eller anden kyndig på området, for han finder måske ting, du har overset. Disse ting kan give store afslag i prisen og spare dig for mange ekstraomkostninger.

 

4. Har du styr på servitutterne?

Kort sagt så kan servitutter på en bolig betyde alvorlige indskrænkninger i din private ejendomsret. Det kan eksempelvis være, at du ikke må bygge til eller at der skal gå en offentlig sti gennem din grund. Derfor skal du altid læse servitutterne inden du køber bolig, og det gør du på tingbogen via tinglysning.dk.

 

5. Kloakering og forurening

Endeligt bør du undersøge, om der er planer om separatkloakering på din grund. Det kan hurtigt koste dig 100.000 kr. Ligeledes bør du undersøge om grunden kan være forurenet. Flere end 40.000 grunde i Danmark er forurenet og at rense en grund koster hurtigt 200.000 kr.

Be the first to comment

Leave a Reply